Wat is een CMS?

De afkorting CMS staat voor Content Management System en maakt het voor iedereen mogelijk zelf het beheer van een website in handen te hebben. Een website is vaak geschreven in programmeertalen als PHP of HTML en niet iedereen heeft hier verstand van. Een website zonder CMS brengt daarom vaak met zich mee dat de eigenaar van de website zelf geen tekst of afbeeldingen aan de website toe kan voegen en daardoor altijd afhankelijk is van een webdesigner of internetbureau.

Tegenwoordig zijn de meeste website uitgerust met een CMS. Het CMS maakt het mogelijk om aan de ‘achterkant’ van de website in te loggen. We noemen dit ook wel het administratiegedeelte, bij een website vaak afgekort tot ‘admin’. Hier heeft de gebruiker het beheer over de website en kan pagina’s toevoegen, verwijderen en aanpassen. De omgeving is vaak te vergelijken met een tekstverwerker zoals Microsoft Word. Als u dus weet hoe u hiermee moet werken, dan kunt u middels een CMS ook zelf uw website onderhouden. U heeft dan zelf het beheer over de teksten op uw website en kunt doorgaans ook zelf afbeeldingen en video toevoegen.

Er zijn betaalde systemen die vaak aangeboden worden door internetbureaus in combinatie met het design van de website dat deze bureaus voor u als klant kunnen maken. Ook zijn er Open Source systemen die u via het internet kunt downloaden. Vaak is een website op basis van deze systemen iets goedkoper, omdat alleen betaald hoeft te worden voor het design. Hieronder worden twee van de populairste Open Source systemen toegelicht.

WordPress

WordPress is één van de meest gebruikte CMS opties. Aan dit CMS wordt constant gewerkt door mensen van over de hele wereld en daardoor heeft u de mogelijkheid uw systeem volledig up-to-date te houden. Hiermee houdt u uw systeem zo veilig en betrouwbaar mogelijk. WordPress heeft daarnaast de mogelijkheid om verschillende plug-ins en thema’s te installeren. Met het thema bepaalt u het uiterlijk van uw website, het design dus eigenlijk. Via het internet zijn verschillende gratis en betaalde thema’s verkrijgbaar. Voor de plug-ins geldt hetzelfde. Met een plug-in kunt u bijvoorbeeld social media aan uw website toevoegen of de SEO voor uw website beter vorm geven.

Via het CMS van WordPress kunt u gemakkelijk pagina’s en berichten toevoegen. Dit werkt heel gemakkelijk en gaat, net zoals bij de meeste systemen, ongeveer gelijk aan een tekstverwerkingsprogramma.

Drupal

Drupal kent zijn oorsprong in België en is oorspronkelijk ontwikkeld door Dries Buytaert. Tegenwoordig werken vele mensen aan de ontwikkeling van dit CMS. Ook dit CMS is overzichtelijk en werkt soortgelijk aan een tekstverwerkingsprogramma. U kunt tekst, afbeeldingen en video toevoegen via het CMS en heeft de keuze uit verschillende thema’s en modules om uw website mee te vormen en mee uit te breiden.

Drupal is uitstekend te gebruiken als CMS voor uw zakelijke website en kent vele extra functies en mogelijkheden. Er zijn regelmatig updates van het systeem waarmee u uw eigen CMS kunt up-to-date kunt houden.

Er zijn miljoenen particulieren en bedrijven die gebruik maken van een CMS als WordPress of Drupal. Hoewel het CMS zelf Open Source is heeft u de mogelijkheid om het design van de betreffende website naar eigen inzicht te laten ontwikkelen.

Leave a Reply